Travma ve Acil Müdahaleler
Travmalarda ilk yaklaşım nasıl olmalıdır?1-3 yaş arası çocuklar yürümeyi yeni öğrendikleri için dengesiz yürümeler sonucu düşmelerden en çok üst ön kesici dişler etkilenmektedir. Hafif çarpmalar sıklıkla dudak, dişetleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalara neden olur. Şiddetli çarpmalar dişlerde sallanmalara, dişin ağızda görülen kısmında ya da kökünde kırılmalara, hatta bazen dişin tamamen yerinden çıkmasına neden olabilmektedir.
Diş travması durumunda öncelikle anne-babanın sakin olup yapılması gerekenleri panik olmadan uygulamalıdır. Eğer dişin tamamı yerinden çıkmışsa, dişin kök kısmına dokunmadan tutularak temiz, akan su altında yıkanmalıdır. Düşen dişin, hekime ulaştırılması için ideal ortam ağız içidir. Ancak çocuk dişi kolayca yutabileceği için bu yöntemi önermiyoruz. Düşen diş mümkünse süt içinde değilse temiz su içinde en kısa sürede hekime ulaştırılmalıdır. Dişi ulaştırdığınızda hekiminiz, düşen dişin süt ya da kalıcı diş olması, dişin çukurunun ve dişin travmadan etkilenme derecesine göre dişin yeniden yerine yerleştirilp yerleştirilmeyeceğine karar verecektir.
Eğer travma sonrası diş gömülmüşse, dişi hemen çekmemek ve tekrar sürebilmesi için vakit tanımak gerekmektedir. Bu süreçte sık ve düzenli diş hekimi kontrolü şarttır.
Travma sonrası dişlerde gözle görünen bir sorun görünmüyorsa bile mutlaka uygun bir zamanda diş hekimi muayenesine gidiniz. Dışarıdan belli olmayan; ama gömülen ya da alttaki kalıcı dişlere zarar veren travmalar uzun dönemde diş kayıplarına ve diş çarpıklıklarına yol açabilir.