panel top

Bebeklerde diş çıkarma geciktiğinde endişelenmek gerekir mi? 00:45

Bebekler altı aylıkken diş çıkarmaya başlıyor, bu süreç 18 aya kadar devam ediyor. 18 ayı tamamlamış olmasına rağmen diş çıkarmayan bebeklerde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Dişli doğan bebeğe ne yapılmalı? 00:24

Bazı bebekler dişli doğabiliyor ya da doğar doğmaz diş çıkarabiliyor. Bu dişler genellikle sallanan dişler oluyor. Bu dişlerin nefes borusuna kaçma riski olduğundan genellikle çekilmeleri gerekiyor.

Parmak emmenin zararları nelerdir? 02:28

Bebekler yaklaşık bir buçuk-iki sene parmak emme ve dil emme alışkanlığını sürdürüyorlar. Bu alışkanlık iki senenin sonunda biterse herhangi bir problem teşkil etmiyor. Ancak iki seneden sonra bu alışkanlık sürerse üst çenedeki dişlerin öne doğru ilerlemesine, alt çenedeki dişlerinse geriye doğru kaymasına neden oluyor. Bu alışkanlık üç buçuk seneden fazla sürerse dişlerdeki deformasyon kalıcı hale geliyor.

Biberon çürüğü nedir, nasıl oluşur? 01:13

Biberon çürüğü özellikle üst, ön süt dişlerinde oluşuyor. Öncelikle beyaz, tebeşirimsi bir renkle başlayan biberon çürüğü daha sonra sarıya ve kahverengine doğru ilerliyor. Biberon çürüğü sütün içinde bulunan şekerden dolayı oluşuyor. Biberon emmeyen bebeklerde yalancı emziklerin ağlayan bebekleri susturmak için bala ya da pekmeze batırılarak verilmesi de biberon çürüğüne neden oluyor.

Biberon çürüğünden bebekleri korumak için neler yapılmalı? 01:15

Bebekleri biberon çürüğünden korumak için öncelikle bebeğin biberon alışkanlığından kurtulması, uykudan önce veya uyku sırasında bebeklere süt verilmemesi gerekiyor. Bebeklere süt içtikten sonra su verilerek ağzının temizlenmesi sağlanabilir. Ayrıca bebeğin dişleri suya batırılmış gazlı bezle temizlenebilir.

Diş kaza sonucu yerinden çıktığında ne yapılmalı? 01:24

Herhangi bir düşme veya travma sonrası diş yerinden çıkarsa öncelikle dişin bulunması gerekiyor. Diş akan suyun altında diş kökünden tutulmadan temizlenmeli. Diş temizlendikten sonra en kısa zamanda diş hekiminde ulaşmak önemli. Diş bir bardak sütün ya da temiz suyun içinde taşınmalı. Travmanın boyutuna göre dişin yerine yerleştirilip yerleştirilemeyeceğine diş hekimi karar veriyor.

panel top